Λειτουργία Βιβλιοθήκης Μύκης στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Λειτουργία Βιβλιοθήκης Μύκης στα Πομακοχώρια της Ξάνθης

Αρ. Πρωτ. 14954/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Η Ελληνική βιβλιοθήκη Μύκης στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες, καθώς αποτελεί κιβωτό γνώσης και ελληνικής παιδείας για τα πομακόπουλα της περιοχής, τα οποία δυστυχώς και ανοήτως εντάσσονται στην τουρκόφωνη παιδεία. Η συμβολή της είναι μεγάλη, αποτελώντας τον ομφάλιο λώρο με την ελληνική εκπαίδευση. Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όμως, που επικρατούν, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, η οποία εάν δεν ενισχυθεί θα αναστείλει τη λειτουργία της.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση, ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, αναλαμβάνοντας τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής της για όσο διάστημα απαιτείται. Παρόλα  αυτά το αρμόδιο Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στην πρόθεση του επιχειρηματία, αφήνοντας στην τύχη της τη βιβλιοθήκη και οδηγώντας τη σταδιακά σε κλείσιμο. Τη στιγμή, που το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα Πομακοχώρια Ξάνθης, βρίσκονται Έλληνες με συναίσθηση του Εθνικού χρέους τους και αναλαμβάνουν μια τέτοια αξιέπαινη  πρωτοβουλία. Το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, τους αγνοεί επιδεικτικά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, να ανταποκριθεί στην πρόθεση του επιχειρηματία Πρόδρομου  Εμφιετζόγλου, να αναλάβει τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης Μύκης;